ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς αποφύσεως που γίνεται μέσα από τρεις μικρές τομές ( 5 mm ) για οξεία σκωληκοειδίτιδα ή άλλη παθολογία της σκωλικοειδούς.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Ο ασθενής παρουσιάζει πόνο στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, με τάση για εμετό, ανορεξία και συνήθως πυρετό. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό την κλινική εκτίμηση, το υπερηχογράφημα κοιλίας και τον εργαστηριακό έλεγχο. Η οξεία σκωληκοείδιτις μπορεί να μιμηθεί και άλλες παθολογικές καταστάσεις οι οποίες δεν χρειάζονται επέμβαση. Σε περίπτωση σκωλικοειδίτιδας η θεραπεία είναι η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο ο ασθενής πρέπει να πάρει ορρούς και αντιβίωση και σύντομα να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. Σε περίπτωση περιτονίτιδος είναι προτιμότερο να γίνει ανοικτή επέμβασις παρά λαπαροκοπική σκωληκοειδεκτομή. Εκτός από το υπερηχογράφημα και τις εξετάσεις αίματος, ενδέχεται να χρειαστεί έλεγχος με αξονική τομογραφία ή ενδοσκόπιση (σε περιτώσεις αμφίβολης διάγνωσης).

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΑΣ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Η λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή γίνεται με τρείς μικρές τομές 5-10mm. Μετά την είσοδο με το λαπαροσκόπιο διαιρούνται τα αγγεία της σκωλικοειδούς αποφύσεως και κατόπιν διαιρείται και αφαιρείται η σκωλικοειδής απόφυση με ειδικό λαπαροσκοπικό εργαλείο (stapler). Κατά την λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή έχουμε το πλεονέκτημα να επισκοπίσουμε και άλλα όργανα για την εξακρίβωση πιθανής παθολογίας. Η λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή ολοκληρώνεται με έκπλυση και πιθανόν παροχέτευση της περιοχής.

ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Ο ασθενής ανανήπτει από την λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή και μεταφέρεται στον νοσηλευτικό όροφο. Ο πόνος είναι ελάχιστος και μπορεί να περπατήσει από την πρώτη ημέρα. Λαμβάνει υγρά από το στόμα και την επομένη ημέρα συνήθως εξέρχεται από το νοσοκομείο με οδηγίες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Οι επιπλοκές μετά από την λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή είναι η αιμορραγία, κάκωση του εντέρου, δημιουργία αποστήματος, λοίμωξη ή ειλεός. Η καλή χειρουργική τεχνική και η έγκαιρη διάγνωση και εφαρμογή της λαπαροσκοπικής σκωλικοειδεκτομής βοηθούν ώστε να αποφεύγονται κάθε είδους επιπλοκές.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Μετά την έξοδο από την λαπαροσκοπική σκωλικειδεκτομή , ο ασθενής επανέρχεται για κλινικό έλεγχο σε μία εβδομάδα και μετά από ένα μήνα. Αν δεν υπάρχει άλλη παθολογία στην σκωλικοειδή απόφυση (ιστολογική εξέταση) δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω παρακολούθηση. Σε περίπτωση άλλης παθολογίας (π.χ. καρκεινοειδές, αδενοκαρκίνωμα κ.α.) ενδέχεται να χρειαστεί να γίνει δεξιά κολεκτομή. Γενικά η λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή είναι ασφαλής επέμβαση με μικρή πιθανότητα επιπλοκών.