ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Παχυσαρκία θεωρείται η συσσώρευση περιττού πάχους και είναι μία σοβαρή χρόνια ασθένεια που συνήθως συνοδεύεται από διάφορα άλλα νοσήματα ( υπέρταση, διαβήτη ). Η παχυσαρκία είναι μία νόσος της εποχής μας και ευνοείται από την καθιστική ζωή, το γρήγορο φαγητό, τους καθαρμένους υδατάνθρακες, τα γλυκά κ.α. Η παχυσαρκία έχει επίσης γενετικό υπόστρωμα, επηρεάζει ψυχολογικά και κοινωνικά τους ανθρώπους και δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο αρνητικό πρότυπο στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι μηχανισμοί της φυσιολογίας της όρεξης και της πέψης είναι πολύπλοκοι και εμπλέκονται σε αυτούς πολλές ορμόνες και πεπτίδια (μεταβιβαστές) που ορισμένοι έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα άλλοι δε είναι ακόμα άγνωστοι.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την διερεύνηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και φαίνεται πως το ποιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο για την παχυσαρκία είναι ο περιορισμός των θερμίδων και η φυσική άσκηση.

Η παχυσαρκία έχει μεγάλο εύρος εκδηλώσεων και κατατάσσεται με βάση ορισμένους δείκτες. Οι ελαφρές μορφές παχυσαρκίας αντιμετωπίζονται συντηρητικά και ο κύριος στόχος είναι η ανάσχεση της αύξησης του σωματικού βάρους, η τροποποίηση της συμπεριφοράς των ασθενών, η ψυχολογική υποστήριξη κ.α.

Η σοβαρή παχυσαρκία δηλαδή η νοσογόνος παχυσαρκία και κυρίως οι ασθενείς που έχουν διαβήτη η αλλά συνοδά νοσήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επέμβαση. Ο λόγος είναι ότι με την επέμβαση έχουν λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών από την παχυσαρκία, καλύτερη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και απαλλάσσονται σχεδόν πλήρως από τα συνοδά νοσήματα.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αυτούς τους ασθενείς και είναι ο καλύτερος τρόπος προσπέλασης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί και ενδοσκοπικές μέθοδοι που είναι πολύ περισσότερο μη επεμβατικές. Υπάρχουν σήμερα πολλές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η επιλογή της επέμβασης πρέπει να εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή διότι κάθε μορφή παχυσαρκίας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί με μία μόνο επέμβαση.

Στον ασθενή που πάσχει από παχυσαρκία πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το χειρουργείο είναι η αρχή και όχι το τέλος της θεραπείας της παχυσαρκίας. Μετά την επέμβαση οι ασθενείς πρέπει να έχουν σωστή διατροφή, άσκηση, λήψη βιταμινών και περιοδική παρακολούθηση από τον χειρουργό αλλά και επιτελείο άλλων ειδικοτήτων. Με αυτό το σύστημα ελέγχονται ασφαλώς οι επιπλοκές και οι ασθενείς αποφεύγουν τις παρενέργειες της επεμβάσεως.

Στις ημέρες μας και διεθνώς η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας είναι η χειρουργική επέμβαση (Λαπαροσκοπική Χειρουργική).