ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Είναι όλες οι επεμβάσεις που εφαρμόζονται με σκοπό την απώλεια βάρους στους ασθενείς που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία.

Ανάλογα με την τεχνική, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται είτε λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, είτε με λαπαροτομία. Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις παχυσαρκίας και οι επανεπεμβάσεις παχυσαρκίας γίνονται σήμερα λαπαροσκοπικά. Λαπαροτομίες (ανοικτές επεμβάσεις ) γίνονται σε ορισμένα μόνο περιστατικά που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η λαπαροσκοπική χειρουργική και σε ορισμένες σπάνιες επιπλοκές. Προσφάτως άρχισε να εφαρμόζεται σε ορισμένα κέντρα και η ενδοσκοπική χειρουργική. Ενδοσκοπική χειρουργική αφορά κάθε επέμβαση που γίνεται με ενδοσκόπια. Στις περιπτώσεις της παχυσαρκίας τα ενδοσκόπια εισάγονται από το στόμα του ασθενούς και μέσα από το ενδοσκόπιο ολοκληρώνουν την επέμβαση. Αυτή θεωρείται σήμερα η πιο ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Στο Νοσοκομείο ¨Υγεία¨ εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο με επιτυχία σε ασθενείς με παχυσαρκία (endosleeve), σε γαστρικά bypass που είχαν κάποια επανάκτηση βάρους μετά από αρκετά χρόνια, είτε σε άλλους ασθενείς με διαφυγές από αναστομώσεις.

Ανάλογα με τον μηχανισμό δράσης της επέμβασης, οι επεμβάσεις παχυσαρκίας διακρίνονται σε επεμβάσεις περιορισμού, σε επεμβάσεις δυσαπορρόφησης και μικτού τύπου.

Α. ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ

Η συχνότερη επέμβαση παχυσαρκίας περιορισμού είναι η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) ή γαστρικό ¨μανίκι¨.

Ο γαστρικός δακτύλιος δεν εφαρμόζεται πλέον συχνά από τους χειρουργούς . Η γαστρική πτύχωση ( gastric placation ) , το γαστρικό μπαλόνι, οι βηματοδότες στομάχου κ.α. φαίνεται προς το παρόν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με σοβαρή παχυσαρκία.

Β. ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

Ενώ οι επεμβάσεις περιορισμού δεν ¨επιτρέπουν¨ την λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής, οι επεμβάσεις δυσαπορρόφησης μειώνουν την απορρόφηση της τροφής από το πεπτικό σύστημα. Ταυτόχρονα όμως μειώνεται και η απορρόφηση χρήσιμων συστατικών π.χ. σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνες κ.α. τα οποία πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής σαν συμπληρώματα διατροφής.

Η επέμβαση Scopinaro, το duodenal switch και το mini gastric bypass είναι οι πιο συχνές επεμβάσεις παχυσαρκίας με σκοπό την δυσαπορρόφηση.

Γ. ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Το γαστρικό bypass (gastric bypass, γαστρική παράκαμψη) και όλες οι παραλλαγές του αφορούν αυτή την κατηγορία που ο μηχανισμός είναι και περιορισμός και δυσαπορρόφηση. Θεωρείται το gold standard για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας .