ΠΕΤΡΑ ΣΤΗ ΧΟΛΗ - ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ

Η χολολιθίαση αποτελεί μία από τις συχνότερες νόσους του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς εμφανίζεται στο 10-20% του πληθυσμού. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της αποτελούν η παχυσαρκία, το γυναικείο φύλο (αναλογία γυναίκες προς άντρες περίπου 2:1), η κύηση, οι λιπαρές τροφές, η νόσος του Crohn, οι κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία) ,η συγγενής σφαιροκυττάρωση, χειρουργεία με εκτομή του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου, χειρουργεία στομάχου, καθώς και ορισμένα φάρμακα π.χ. οιστρογόνα.

Η αιτιοπαθογένεια της εμφάνισης χολολίθων είναι πολυπαραγοντική, οφειλόμενη σε διάφορες ορμονικές και νευρικές διαταραχές που μεταβάλουν την κινητικότητα της χοληδόχου κύστεως ή την περιεκτικότητα σε διάφορα συστατικά της χολής. Οι χολόλιθοι διακρίνονται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, σε χοληστερινικούς, χολερυθρινικούς και μικτούς.

Το 80% περίπου των ανθρώπων με χολολιθίαση παραμένουν ασυμπτωματικοί, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εμφανίσουν συμπτώματα όπως πόνο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς με τη μορφή κωλικού, που οφείλεται σε απόφραξη του κυστικού πόρου της κύστεως από λίθο και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο. Πόνος διάρκειας μεγαλύτερης των 24 ωρών, πυρετός ή ίκτερος δηλώνουν συνήθως κάποια επιπλοκή της χολολιθίασης όπως χολοκυστίτιδα

Η πρώτου βαθμού συγγένεια ασθενούς με χολολιθίαση και η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος>30) είναι αποδεδειγμένοι ισχυροί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωματικής λιθιασικής νόσου. Ένα ποσοστό 70% περίπου των ασθενών μετά το πρώτο επεισόδιο κωλικού, θα εμφανίσουν επιπλοκές εντός 2ετίας, όπως οξεία χολοκυστίτιδα, χολαγγειίτιδα, χοληδοχολιθίαση ή παγκρεατίτιδα. Σήμερα, η ενδεικνυόμενη θεραπεία της συμπτωματικής χολολιθίασης είναι η εκλεκτική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.